Make your own free website on Tripod.com
sifat api neraka

Assalamualaikum kepada ahli hizbi Semoga ALLAH mmberkati apa yang kamu buat..

Dari sebuah hadis ada di ceritakan ALLAH s.w.t. telah menghantar malaikat Jibril bertemu malaikat Malik untuk mengambil api darinya bagi kegunaan Adam untuk memasak. Malaikat Malik pun bertanya"Wahai Jibril ! berapa banyakkah yang kamu mahu ?" Sebesar buah tamar, jawab Jibril.  

Kata Malik, "tahukah kamu, kalau aku berikan api neraka sebesar yang kamu mahu pasti akan hancur lebur 7 petala langit dan bumi kerana kepanasannya." Kalau begitu separuh buah tamar, kata Jibril.  

Jawab Malik,"Kalau separuh darinya nescaya langit tidak dapat menurunkan hujan walaupun setitik ke bumi dan segala tanaman akan musnah." Malaikat Jibril lalu memohon pertolongan dari ALLAH untuk mengetahui jumlah yang betul.ALLAH lalu berfirman,"Ambillah sebesar biji sawi." Pergilah Jibril mendapatkan api itu kemudiannya api itu dibasuh dahulu dengan 70 buah sungai di syurga. Setelah itu ianya dibawa kepada Adam dan diletakkan di atas puncak gunung yang tinggi. Tiba-tiba cairlah gunung itu dan tinggallah hanya sedikit maka api itulah yang digunakan hingga sekarang..

InsyaALLAH setelah kita menghayati petikan di atas, marilah sama2 kita bertaubat setelah apa yang kita buat yang bertentangan dengan Ajaran ISLAM..WASSALAM..

______________________________________________________

Pengirim: "Suhaimi Tarmizi" <starme2@hotmail.com>    

muka depan